Warning: Use of undefined constant list_fieldtype - assumed 'list_fieldtype' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/kameravalg.dk/public_html/wp-content/plugins/komper/komper.php on line 445

Warning: Use of undefined constant list_textformat - assumed 'list_textformat' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/kameravalg.dk/public_html/wp-content/plugins/komper/komper.php on line 446

Warning: Use of undefined constant format_text - assumed 'format_text' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/kameravalg.dk/public_html/wp-content/plugins/komper/komper.php on line 447
Sony RX100 serien - Kompakt kongerne - Kameravalg.dk
Din foretrukne kamera side!

Sony RX100 serien – Kompakt kongerne


Ofte er Sony RX100 blevet nævnt til “Kongen af kompakt” klassen, og idag hvor der er 3 forskellige udgaver ligger de stadig helt i toppen, og dækker flere pris områder og behov.

Sony_RX100_1

Det første Sony RX100 blev lanceret for 2 år siden i Juni 2012, og vi har fået en opdatering hver år så der idag er 3 modeller på markedet, der kun er blevet bedre og bedre.

Når man normalt kigger på et kompakt kamera, indeholder langt de fleste en ret lille sensor, og det er især her at Sony RX100 skiller sig ud. De benytter alle en sensor på 1″, hvilket er samme størelse som blandt andet Nikon benytter i deres spejlløse Nikon 1 serie.

Du får altså en sensor der er 4 gange så stor som et alm kompakt kamera, og eftersom at sensoren er den der modtager alt lys, har dette en stor betydning.Normalt betyder en stor sensor også et stort kamera, men lige præcis her skiller Sony RX100 sig ud ved stadig at kunne være i din lomme, og levere billeder i høj kvalitet.

Jeg vil forklare nærmere omkring hver enkelt kamera i serien, og fortælle nærmere omkring disse fantastiske kompakt kameraer fra Sony.

Sony RX100 – Det originale og mindste

Tilbage i Juni 2012 præsenterede Sony det originale RX100, og det er stadig på markedet idag og klarer sig mod selv helt nye konkurrenter.

Kameraet er bygget op omkring en 20 Megapixel sensor på 1″, hvilket stadig idag ses sjældent i denne størrelse kamera huse. Selvom det kan være i lommen har de fået plads til et 28 – 100mm Zeiss objektiv, der svarer til 3.6x optisk zoom, og vil passe de fleste helt fint. Zoomet helt ud er det super lysstærkt med F1,8, der dog hurtigt falder og ender ved F4,9 der dog ikke er en sjældenhed når vi snakker et kompakt kamera.

Sony_RX100_2

Det kan også filme i full hd kvalitet, skærmen bagpå er 3″ stor, indbygget flash samt man faktisk kan tage billeder i .raw format der er optimalt når der skal efterbehandles billeder.

Den meget respekteret anmelder Steve Huff testede Sony RX100, og skrev dette i hans afslutning: (Læs hele testen her)

I will keep this simple. The Sony RX100 is the best compact camera to ever be released in the digital world. Ever. Period. End of story.

Selvom det ikke er nyt på markedet, levere det stadig super gode billeder og med en pris på lidt over 3100 kr, er det næsten kun blevet mere attraktivt med alderen – Udover prisen er det også det fysisk tyndeste i serien, for nogle vil dette betyde meget.

button(9)

Sony RX100 II – Forbedret sensor og vippe skærm

Stort set præcis et år efter at det første RX100 blev lanceret, kom Sony med deres opdateret Sony RX100 II i Juni 2013. Stiller man dem op siden af hinanden ser der ikke ud til at være sket ret meget, men dette skal man ikke lade sig snyde af.

Objektivet er det samme 28-100mm og sensoren er stadig på 1″, dog er der tale om en ny 20.2 Megapixel sensor der ifølge Sony skal være op til 40% bedre ved lav belysning, der også skyldes en ny billed processor.

Sony_RX100_3På bagsiden kan skærmen vippes iforhold til den første udgave, en funktion jeg selv virkelig nyder at have. På toppen af Sony RX100 II er der også blevet plads til en hotshoe, så du kan montere en blitz, microfon eller en elektronisk søger.

Med dette kompakt kamera får man også Wifi samt NFC, og det hurtige autofokus er i stand til at levere 10 billeder i sekundet, rigeligt til selv de mest krævende.  Photographyblog.com testede det, og skrev disse ord: (Læs testen her)

the RX100 II is definitely the best compact camera that money can currently buy…

Alle disse nye funktioner har kun tilføjet omkring 2mm til tykkelsen, og du får altså igen et high end kamera direkte til at have med i lommen, og få super skarpe billeder.

button(9)

Sony RX100 III – Bedre objektiv og indbygget EVF

Allerede i Maj 2014 kom det nyeste Sony RX100 på markedet, og vi fik nogle virkelig markante forbedringer og ændringer ved denne udgave.

Stiller man dem alle 3 op siden af hinanden vil man stadig ikke se en stor forskel, men objektivet har fået en væsentlig opgradering. Til at starte med er det nu et 24–70 mm istedet for de tidligere 28-100 mm, hvilket betyder at du mister lidt zoom, men får altså mulighed for mere vidvinkel og få mere med i dine billeder.

Lysstyrken er nu F1.8 – F2.8 hvilket betyder at man har et meget lysstærkt objektiv i hele zoom området, og selv når der bliver zoomet helt tæt ind på ting, vil det lukke masser af lys ud.

Sony_RX100_4

Kombinationen af den store sensor, lysstærke objektiv og nyeste sensor, gør at Sony RX100M3 ikke svigter du selv når lyset forsvinder, og kan hamle op med langt større modeller.

Selvom huset kun er blevet sølle 2-3mm tykkere end RX100 II, så er det lykkes Sony at få plads til en indbygget elektronisk søger, der popper op fra huset med et enkelt tryk. Så uden at huset er blevet større, så har man pludselig en skarp elektronisk søger i et kamera der kan være i lommen, dette må siges at være helt unikt.

Photographyblog.com har også testet denne nyeste udgave, og igen er det toppen af kompakt kameraer: (Læs testen her)

The new Sony Cyber-shot DSC-RX100 III is the best compact camera that we’ve ever reviewed, period

Igen har Sony hævet overliggeren for hvor godt et kompakt kamera man kan lave, og selvom prisen er høj finder du ikke samme kvalitet og funktioner i et kamera du kan putte i lommen.

button(9)

Hvor bliver konkurrenterne af ?

Ser man på markedet idag, er det stadig meget sjældent at vi ser kompakt kameraer med denne store sensor, og især RX100M3 har fået funktioner stort set ingen i klassen kan hamle op med.

Der findes naturligvis andre rigtig gode kompakt kameraer, fx Panasonic LX-7 der med en 1/1.7″ sensor og lysstærkt objektiv også levere rigtig gode billeder. Så man skal altså ikke stirre sig blind kun på denne ene serie, men ønsker man et kamera til lommen der levere høj kvalitet, går man ihvertfald ikke galt i byen med et Sony RX100 uanset model.

Håber at du med denne artikel er blevet klogere og måske allerede har fundet ud af hvilket kamera du skal købe. Uanset om du har spørgsmål til nogle af disse modeller eller vil have vejledning til et andet kompakt kameraer, er du altid velkommen til at kontakte mig under “kontakt”, og jeg vil med glæde hjælpe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *