Warning: Use of undefined constant list_fieldtype - assumed 'list_fieldtype' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/kameravalg.dk/public_html/wp-content/plugins/komper/komper.php on line 445

Warning: Use of undefined constant list_textformat - assumed 'list_textformat' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/kameravalg.dk/public_html/wp-content/plugins/komper/komper.php on line 446

Warning: Use of undefined constant format_text - assumed 'format_text' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/kameravalg.dk/public_html/wp-content/plugins/komper/komper.php on line 447
Søger (OVF/EVF) - Kameravalg.dk
Din foretrukne kamera side!

Søger (OVF/EVF)

En søger på et kamera som man ofte siger på dansk, eller viewfinder på engelsk er der hvor man kigger med øjet for at se sit motiv. Der findes to forskellige typer søger som jeg vil prøve at forklare lidt nærmere omkring.

Søger_1Den røde firkant på overstående billedet markere hvor at søgeren på dette Nikon D3300 er placeret – Rundt omkring selve skærmen/glasset er der som regel en gummi kant for at gøre det behageligt når man skal have øjet helt tæt på.

Som nævnt er der to forskellige typer af søgere alt efter hvilket kamera man køber, og der kan være ganske stor forskel på hvilken der er bedst samt hvilken man foretrækker:

  • Elektronisk søger – EVF:

En elektronisk søger eller forkortet EVF, er basalt set en lille skærm du placerer øjet foran, omkring 0.5″ i mange tilfælde.

Denne skærm er af typen OLED, og man vil altså opleve at der kan være en væsentlig forskel på kvaliteten af disse. Dette handler om at opløsningen på disse OLED skærme er forskellige alt efter om man køber et Sony A3000 der ligger i den billige ende, eller om det er Sony A77 – Ganske som der er forskel på et meget billigt kontra meget dyrt fjernsyn.

De elektroniske søgere er ikke helt så udbredte, men har dog en række ting der taler for denne type af søger. Det er som nævnt et billed der overføres elektronisk, hvilket giver mulighed for at tilføje en masse ekstra information, man kan se forskellige effekter inden billedet tages samt zoome ind og ud.

Går solen ind og gør det svært at se de billeder man har taget på den store skærm, så kan man også få vist disse i søgeren hvor at solen ikke kommer til at genere. Derudover vil man også få vist 100% af det billed man ønsker at tage hvilket i mange situationer kan være en stor forskel.

  • Optisk søger – OVF

En optisk søger eller OVF forkortet, og er altså ikke en OLED skærm der kigges ind i, men derimod en optisk vej ned gennem sit kamera. Ved den elektronisk søger kan der opleveres forskel i kvaliteten af de forskellige søgere, og præcis det samme vil man kunne opleve ved de optiske.

I langt de fleste billigere spejlrefleks vil der sidde det der kaldes et Pentaspejl, som fx kun viser 95% af det billedet man er igang med at tage. Derudover kan der være en forskydning i forhold til det ens objektiv kigger på, og der vil derfor være “hjælpe” linier i søgeren der viser denne forskydning.

Går man op i prisklasse finder man en Pentaprisme søger der viser 100% af billedet, præcis som man oplever med den elektroniske søger. Disse vil også følge ens objektiv og altså ikke have en forskydning, samt lysmæssigt er forskellen på en prisme kontra et spejl ganske massiv.