Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/kameravalg.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 579

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/kameravalg.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 579

Warning: Parameter 1 to wpse9870_parse_request() expected to be a reference, value given in /var/www/kameravalg.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 579
Guide til objektiv fatninger - Hvad tilhører hvem - Kameravalg.dk
Din foretrukne kamera side!

Guide til objektiv fatninger – Hvad tilhører hvem


Når du har købt dit første spejlløse eller spejlrefleks kamera og skal kigge på nyt objektiv, kan dette være en rigtig stor jungle, der er svær at finde rundt i for mange.

SonyA65_1

Du skal ikke bare have styr på om du ønsker et zoom objektiv eller en prime, men du skal også sikre dig at objektiv fatningen er den helt rigtige.

Dette vil jeg prøve at hjælpe dig med, så du undgå at stå med et objektiv til et canon spejlrefleks, og prøver montere det på dit nye Nikon.

Info: Når du køber et nyt objektiv, skal man holde øje med om det er beregnet til full frame sensor, hvis ens kamera har dette. Alle disse forskellige betegnelser som objektiver har kommer der snarest en guide til.

Objektiv fatninger – Generelt

Når vi kigger på objektiv fatninger, så har mange kamera producenter 2 forskellige typer – En til deres spejlløse kamera`er, samt en til deres spejlrefleks kameraer.

Så selvom man kigger på 2 objektiver der begge er fra Sony, så er det altså ikke sikkert at de passer på lige præcis dit Sony kamera. Der findes dog adaptere der gør dette muligt, men dette kommer vi ind på senere.

Vi skal derfor kigge på hvilke typer de forskellige producenter kører med, samt hvilke muligheder alle disse valg giver dig og dit kamera.

Hvor står denne information?

Hvor man kan finde hvilken type objektiv fatning et kamera benytter, varierer rigtig meget efter butikken man handler.

Dette er et eksempel fra Dustinhome.dk:

NikonD3300_1

 

Allerede uden at kigge på den udvidet vareinformation kan man se at dette Nikon D3300 bruger “Nikon F”, og ellers står det ofte under specifikationer:

NikonD3300_2Under “Speficikationer” kan vi også se at der benyttes “Nikon F”, hvilket som udgangspunkt er oplyst de fleste steder.

Er man i tvivl er det en god ide at besøge producentens egen hjemmeside, og ellers er du også altid velkommen til at skrive en besked og spørge her på siden – “Kontakt

Listen af producenter kommer i følgende rækkefølge:

 • Sony (A samt E Mount)
 • Canon (EF, EF-S samt EF-M Mount)
 • Nikon (F samt 1 Mount)
 • Samsung (NX samt NX-M Mount)
 • Fujifilm (X Mount)
 • Pentax (K samt Q Mount)
 • Olympus (Micro Four Thirds samt Four Thirds Mount)
 • Panasonic (Micro Four Thirds samt Four Thirds Mount)

 

sony_nex-5t_f1_zpsee6d2b91

Sony objektiv fatninger:

Sony producerer både spejlrefleks samt spejlløse kamera, og har også forskellige objektiver der passer til begge typer.

 • A-Mount:

Sony A-Mount passer til deres spejlrefleks kameraer, hvor disse er Sony A58, A65, A77, A99 samt også en lang række ældre modeller, fx Sony A200, A300 osv.

Udvalget til A-Mount er stort og udover Sony laver de store 3. parts producenter som Sigma og Tamron, også objektiver der passer til dette system.

Når man kigger på objektiverne vil nogle af betegnelserne for A-Mount være, “Minolta A-type”, “Sony A-mount”, “A-Mount”.

 • E-Mount:

Som tidligere nævnt har Sony også en lang række spejlløse kameraer og er en af de største producenter på dette markedet. Objektiverne hertil hedder E-Mount, og passer til fx Sony NEX-3N, NEX-5T, NEX-6, NEX-7, Alpha 3000, Alpha 5000 samt Alpha 6000.

Der findes også en række ældre modeller af NEX serien der benytter E-Mount, men Sony har skiftet navnet ud så kommende modeller hedder Alpha-XXXX.

Udvalget af E-Mount objektiver er på nuværende tidspunkt ikke på højde med A-Mount, men udvalget stiger med en pæn hastighed, og et nok den spejlløse platform hvor der sker mest.

 • Adapter fra A-Mount til E-Mount:

Har du en række A-Mount objektiver, men vil gerne skifte til et spejlløse kamera som Sony A5000 ? – Eller måske bare syntes udvalget er bedre til A-Mount, så er det muligt at til købe en adapter. Sony har selv 2 forskellige adaptere, der begge gør det muligt at montere A-Mount objektiver på et E-Mount kamera.

 • Sony LA-EA2: Er en ældre model, og kan ikke bruges på de nye Full Frame modeller, som Sony A7 samt A7R. Produktionen af denne skulle være stoppet, men for mange vil den stadig være en billig mulighed, fx på brugt markedet. Med denne adapter har man også stadig mulighed for at bruge autofokus.
 •  Sony LA-EA4: Sony LA-EA4 er deres nyeste adapter, der også understøtter full frame sensoren i de nye Sony A7 modeller. Udover at man beholder autofokus har A-EA4 også blænde mekaniske der manglede på de tidligere modeller.

 

Canon 70DCanon objektiv fatninger:

Præcis som Sony så producere Canon også både spejlrefleks samt spejlløse kameraer, der hver især benytter deres monterings fatning. Ser man på udvalget også med et blik på brugt markedet, er Canon absolut en af dem med det største objektiv udvalg, også fra 3. parts producenter.

 • Canon EF:

Canon EF fatningen blev lanceret helt tilbage i 1987, og bruges stadig til deres Full Frame spejlrefleks modeller, som Canon 6D og Canon 5D blandt andet.

Objektiver med det nyere EF-S fatning passer ikke på denne type.

 • Canon EF-S:

Canon EF-S blev til i 2003, og er målrettet deres spejlrefleks kameraer med APS-C størrelse sensor. Dette drejer sig omkring en lang række modeller, fx Canon 100D, 1200D, 60D, 70D, 700D samt Canon 7D for at nævne nogle af dem.

Canon EF-S objektiver er bagudkompetibel med EF objektiver, men ikke omvendt. Derfor er det altså kun modeller med APS-C sensor efter 2003, der kan bruge denne type fatning.

 • Canon EF-M:

Canon EF-M passer til deres spejlløse system kameraer, dvs Canon EOS M på nuværende tidspunkt.

Den spejlløse platform fra Canon er ikke imponerende stor, og derfor vil mange nok kigge på en adapter, eftersom at deres spejlrefleks platform er enorm.

 • Adapter fra Canon EF/EF-S til EF-M:

Canon EF-EOS M adapteren gør det muligt at montere både EF samt EF-S objektiver på dit spejlløse Canon kamera. Både nyt og brugt markedet for Canon objektiver til spejlrefleks er nemlig et af de største, og giver næsten uendelige muligheder med dit spejlløse Canon.

 

NikonD5300

Nikon objektiv fatninger:

Nikon er også en af de helt store producenter, der også er gået ind på det spejlløse markedet, sammen med deres populære spejlrefleks modeller. Nikon er også en af de producenter som mange 3. parts producenter laver objektiver til.

 • Nikon F-Mount: Nikon har brugt F-Mount lige siden 1959, hvilket betyder at der er over 400 Nikkor objektiver der passer til denne type objektiv fatning.Det er udviklet med tiden, hvor AF-S objektiver har autofokus, men stadig passer til det gamle F-Mount. Af modeller der bruger F-Mount kan der nævnes Nikon D3300, D5200, D7100 samt D610 for at tage en håndfuld af dem.
 • Nikon 1-Mount: Til de spejlløse kamera som Nikon 1 V3 samt Nikon 1 J4 for at nævne de nyeste, findes 1-Mount fatningen. Dette blev lanceret i 2011 og derfor er udvalget ikke det største, men bliver stadig udvidet.
 • Adapter fra F-Mount til 1-Mount: Nikon FT1 hedder denne adapter, og åbner for det kæmpe F-Mount udvalg af objektiver, til dit lille spejlløse Nikon kamera. Det understøtter objektiver med modvirkelse af rystelser (VR), samt også autofokus hvor dog kun det centrale punkt bliver brugt.

 

SamsungNX

 

Samsung objektiv fatning:

Samsung laver ikke spejlrefleks kameraer, men har har dog siden 2010 lavet spejlløse kameraer, der alle benytter den samme objektiv fatning.

Det er ikke den mest udbredte platform, men udvalget af objektiver er vokset væsentligt, og producenter som Samyang laver også objektiver til NX platformen.

 • Samsung NX Mount: Som nævnt laver Samsung kun spejlløse modeller, og de benytter alle NX objektiver. Dette gælder lige fra det første NX10, til nyere modeler som Samsung NX30, NX2000, NX300 samt NX210 blandt andet.
 • Samsung NX-M Mount: Denne platform er knap lanceret, og benyttes på nuværende tidspunkt kun af deres Samsung NX Mini. Der findes kun 3 objektiver hertil, dog skulle der være en NX til NX-M adapter på vej snart.

 

FujifilmXM1_1

 

Fujifilm objektiv fatning:

Fujifilm er en producent der ikke laver nogle spejlrefleks modeller, men har koncentreret sig omkring spejlløse kameraer hvor de bruger APS-C sensor.

 • Fujifilm X-Mount: Til alle Fujifilm`s spejlløse kameraer benyttes der X-Mount objektiver. Dette gælder på både Fujifilm X-M1, X-E2 og X-T1 for at nævne en række af dem. Udvalget er ikke kæmpe stort, men både Zeiss samt Samyang laver objektiver med X-Mount, dog kan hele udvalget være svært at finde herhjemme.
 • Fujifilm M-Mount adapter: Med Fujifilm M Mount adapteren, er det muligt at benytte en række M-Mount objektiver til dit Fujifilm X-Mount kamera. Dette tæller især en lang række Leica objektiver, og listen kan ses her.

 

PentaxK3_10

 

Pentax objektiv fatning:

Pentax er bestemt ikke en af de store producenter herhjemme, men der er alligevel tale om et mærke, der har produceret kamera længere end de fleste. De er klart mest kendte for deres robuste spejlrefleks modeller, men har også spejlløse kameraer i deres program.

 • Pentax K-Mount: Lige siden 1975 har Pentax brugt deres K-Mount, og det bliver stadig brugt idag på alle deres spejlrefleks modeller. Dette gælder for nye modeller som Pentak K50, K500 samt K-3.
 • Pentax Q-Mount: Denne objektiv fatning blev lanceret i 2011, og benyttes af deres spejlløse system kameraer. Det seneste kamera til at bruge denne fatning er det meget lille Pentax Q7, der bruger en 1/1.7″ sensor.
 • Pentax Q-Mount til K-Mount: Udvalget til Q-Mount hører bestemt til i den lille ende, og derfor findes der også en adapter, så der kan bruges K-Mount objektiver til fx Pentax Q7.

OlympusM1

Olympus objektiv fatning:

Olympus er en af de producenter der har valgt at fokusere utrolig meget på de spejlløse modeller, og har ikke lanceret et spejlrefleks siden deres Olympus E-5 tilbage i 2010. Deres OM-D serie har efterhånden vundet mange priser, og er en favorit blandt mange.

 • Olympus 4/3″ Mount: Olympus benytter på samtlige deres kameraer idag 4/3″ Mount, også kendt som Micro Four Thirds. Af nuværende modeller kan der nævnes OM-D E-M1, E-M5, E-M10 samt også deres PEN serie – Alle spejlløse system kameraer.
 • Olympus Four Thirds: Denne objektiv fatning bruges ikke længere, og blev sidste gang benyttet på deres spejlrefleks Olympus E-5, der ikke længere produceres.

 

PanasonicGH4Panasonic objektiv fatning:

Præcis som Olympus har Panasonic også tidligere lavet spejlrefleks modeller som Panasonic Lumix L10, men fokusere idag udelukkende på spejlløse modeller. Især med deres seneste Panasonic GH4 der kan filme i 4k kvalitet, har de markeret sig på markedet.

 • Panasonic 4/3″ Mount: Som også Olympus bruger Panasonic Micro Four Third systemet på alle deres spejlløse modeller idag. Af nuværende modeller kan der nævnes Panasonic  GF6, GX7, GM1 samt det nye 4k kamera GH4.
 • Panasonic Four Third: Panasonic benyttede Four Third fatningen på deres spejlrefleks modeller, hvor det sidste gang blev brugt tilbage i 2007 på deres Lumix DMC-L10.

 

Metabones

3. Parts adaptere:

Med de nyere spejlløse kameraer er markedet for adaptere for alvor vokset, og har man fx et Sony NEX-6 er det muligt at montere alt fra Canon til Nikon objektiver på det.

 • Metabones Speed Booster: Dette er ikke bare en adapter der gør det muligt at montere en type objektiv på en anden fatning, det gør nemlig langt mere. Der sidder nemlig glas i denne adapter, der groft sagt “laver” dit fx Sony NEX-6 til et Full Frame kamera. Din sensor bliver naturligvis ikke fysisk større, men det fokusere lyset fra et full frame objektiv, ned på din APS-C størrelses sensor. Den letteste måde at forklare dette på er næsten gennem film, og TheCameraStoreTV har testet den – Læs mere samt se de forskellige udgaver her.

 • Mitakon Lens Turbo: Dette er en adapter der groft sagt er en “billig” udgave af Metabones Speed Booster, men fungere stort set på samme måde. Billed kvaliteten skulle være noget blødere især i hjørnerne, samt man ikke har alle features som Speed Booster, men prisen er også væsentlig lavere. Udvalget af Lens Turbo kan ses her, samt en lille film til forklaring.

 

Afslutning:

Helt generelt må man sige at det ikke kan komme bag på nogle, hvis man kan blive forvirret over dette store markedet hvor et objektiv ikke bare passer til alle modeller.

Denne liste vil blive opdateret løbende, men finder du en fejl vil jeg meget gerne høre om det, samt få det rettet hurtigt muligt – Send mig en besked gennem “kontakt“.

Uanset hvilket kamera man vælger og skal købe objektiver efter er det en yderst spændende verden man bevæger sig ind i, der både kan være tidskrævende og dyr hvis man tillader det :-)

Info: Udvalget af objektiver til alle modeller er ikke altid kæmpe stort i Danmark, og derfor kan det være svært at vurdere hvor stort / lille et udvalg reelt af. En af de helt store forhandlere i USA er Bhphotovideo.com, og her vil du nemt kunne få en bedre ide om et udvalgs størrelsen. De har naturligvis ikke alle objektiver der er produceret gennem tiden, men det kan give en god indikation.

5Kommentare
 1. Pingback: Kamera tilbud - Foto tema samt cashback - Kameravalg.dk |

 2. Troels Holm

  oktober 11, 2015 at 11:31 pm

  Hej!
  Det er prisværdigt, at du forsøger at oplyse lidt i det store virvar af formater.
  Med så mange mærker og modeller kan man man ikke forlange, at du har haft alle i hånden.

  Som Olympusejer gennem flere år må jeg dog lige gøre dig opmærksom på en fejl i dine oplysninger.

  Du skriver, at det nye Olympusformat hedder 4/3″ også kendt som Micro Four Thirds.
  Det er en misforståelse.
  Det gamle format hedder: 4/3 = Four Thirds formatet (Ingen “-tegn efter)
  Det nye format hedder: m4/3 = Micro Four Thirds, fordi kameraerne og fatningerne er mindre, igen fordi man har fjernet spejlet og ertattet det med en elektronisk søger.

  Det er ret vigtigt, at man ikke blander det sammen, når man skal ud og købe ekstraudstyr.

  Venlig hilsen
  Troels

 3. ManieDyaloiv

  februar 28, 2017 at 1:39 am

  I see your site needs some fresh content. Writing manually is time consuming, but there is solution for this.
  Just search for – Masquro’s strategies

 4. Per Jakobsen

  juni 4, 2017 at 8:25 pm

  Hej.

  Godt stykke arbejde du har lavet, dejligt – det er lidt af en jungle at finde rundt i.

  Ved godt mit spørgsmål er lidt ved siden af, men prøver alligevel.

  Ved du om der er nogen zoom linse der passer både til en Canon 1000D og til et Nicon DX – evt. en adapter, som an få det til at passe sammen ??

  Sikkert ikke, men spørger alligevel, på forhånd tusinde tak for svaret.

  Hilsen Per

 5. Torben grandal

  marts 30, 2018 at 7:38 pm

  Jeg har et samsung nx1000 og et tamron zoomobjektiv, kan du anbefale nogle adaptere der vil passe til disse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *